Kad su prije deset godina na polju kraj Gabele otvoreni pogoni – 3,5 hektara plastenika, tvrtke Adria Hishtil, mnogima je priča o proizvodnji presadnica tijekom cijele godine, zapošljavanju stotinu, pa i više radnika, zvučala utopijski.

Deset godina poslije u tvrtki nastaloj izraelsko-talijansko-slovensko-bosanskohercegovačkim kapitalom, utopija postaje stvarnost. Govoreći o netom završenoj i novoj sezoni koja upravo počinje, agronom Ivica Borovac, voditelj prodaje, kaže:

„Ova sezona produžila se neočekivano, zadnjim iskorukama kupusnjača, mogu reći sve do 1. rujna, inače bi se okončala koncem lipnja. Bila je dosta plodonosna, dosta turbulentna, ali na pozitivan način, tako da mi završavajući da kažem staru, već otvaramo stranicu nove sezone.

Naime za tjedan, dva dana završavamo, neke tehničke preinake na plastenicima i već u rujnu krećemo u pregovore za novu sezonu. Nama je start, hidroponska sezona, proizvodnja paprike, rajčice poglavito i krastavca u zatvorenim staklenicima i plastenicima s grijanjem, kod naših stalnih kupaca – Hrvatska, Mađarska…

Mi smo već jednom nogom u novoj sezoni, proizvodnja presadnica – sijanjem, kreće početkom listopada“, kaže ing. Borovac, pa dodaje:

„Domaći proizvođači što mi je jako drago, napokon mogu reći da je ovo sezona koju su nekako priželjkivali sve ove godine, ja želim da im se još produži dok mi radimo na tom zimskom programu, neka oni još ubiru ljetne prinose i skupljaju novce za iduću sezonu. Drago mi je što su konačno naši, domaći, proizvođači dočekali uspješnu sezonu.“

– Što vam je, odnosno tko vam je produžilo sezonu, ljeto je bilo bez odmora?

„Sezonu je produžila napokon dobra cijena, dobra tržnica da se tako izrazim. Naime, domaći proizvođači koji su uvijek bili frustrirani u sred ljeta lošom cijenom rajčice, lubenicom ostavljanom po poljima, neobranim krastavcem, bostanom… Paprika je imala neku konstantu, međutim čim su drugi proizvodi loši, ni ona nije isplivavala iznad njih. Ova godina je donijela dobru cijenu rajčice, bostan je imao dobru cijenu u početku, krastavac je konstantno dobar, tikvica prije toga, ali je nekako lubenica kao kilažno najvolumnija roba, prošla mogu reći izuzetno.

Većina naših kupaca i radi lubenicu, iako je prinos bio nešto niži zbog turbulentnog četvrtog i petog mjeseca, poglavito zbog puno kiša, opet su imali dobru cijenu koja je kompenzirala taj mali podbačaj u prinosu od 10 do 15 posto, cijena je bila osjetno veća, što im je donijelo dobit. Ti kupci su slijedili trend cijena, odnosno tih pozitivnih pomaka, pa tako oni koji ranije nisu sadili kupusnjače ili ljetnu sadnju rajčice, roge paprike, ove godine su dali puno veći akcent na to, čak su sadili kasne bostane u plastenike, krastavce kornišone i razne druge kombinacije, računajući da mogu iz dobre sezone, još izvući neku zaradu. Kako na lokalnoj razini slično je bilo u Hrvatskoj, Mađarskoj…, a nama je to donijelo dodatni posao.“

Tajni u agraru nema, ovakav tijek sezone omogućila je smanjena proizvodnja u Albaniji i Grčkoj zbog problema koje su tamošnjim proizvođačima proljetos, nanijele obilne kiše.

Smanjena ponuda robe iz tih zemalja u kojima sezona počinje mjesec dana prije, zbog čega i ruše cijenu prvih domaćih povrtlarskih kultura, ovdašnjim proizvođačima donijela je korist, pa tako i za Adria Histhil dodatni posao.

Inače, uz ugovaranje proizvodnje za novu sezonu u najvećem proizvođaču presadnica u BiH tijekom rujna, vodit će razgovore i o angažmanu radne snage. Sudeći po impulsima tržišta na određeno vrijeme sedam do osam mjeseci Adria Histhilu, trebat će 60 do 80 radnika.